2011. aug. 18.

VK-I-dőutazás

Posted on 8/18/2011 by unggor

2000-ben az EU elfogadta a Víz Keretirányelvet, ami egyrészt ambíciózus vízpolitikai célkitűzés gyűjtemény, meg a célokat gyengéd brutalitással kikényszeríteni hivatott gigatörvény. Cél: a vizek jó ökológiai állapotának elérése 2015.-ig. Mit eltoltak a századok, lemossuk - és csak volt a folt  - röpke másfél évtized alatt
A serény tevékenykedésnek biztos lesznek hasznos eredményei, és a sok tevés-vevés a gdp-t is növeli. Kimutatások, bemutatások...
De azért érdemes elgondolkodni, hogy nem lenne-e hatékonyabb békén hagyni a patakjainkat, hogy maguk gyógyítsák be a rajtuk esett sérelmeket. Nem kell hozzá más csak víz meg türelem. Szép lassan még a legdurvábban megrendszabályozott patakok is újjáélednek, csak hagyni kell.
A Másfél millió lépés stábja kapta annó lencsevégre az alábbi modernizált patakszelvényt, amit a kéket idén nyáron végigjáró barátunk is megtalált. Még néhány év és a lassan kifejlődő kanyarok alámosnak egy két fát.... szép lesz. 









Csak azt kell elkerülni, hogy hirtelen pénz álljon a házhoz, mert akkor több évtizednyi épülést lehet néhány óra alatt leradírozni,


 majd újabb pénzekből elvégezni az ökológiai rehabilitációt, pl a Life-ból. Mert, hogy itt az lett tönkretéve, amit a VKI kapcsán nagyjából el kell majd érni, csak az pénzbe fog kerülni. És ezt meg lehetett volna spórolni, mert közmunkásokkal lehet szelektíven tisztíttatni egy vízfolyás partját, de gyorsított ütemben bokrot és fát növeszteni nem.
 
 

4 Response to "VK-I-dőutazás"

.
gravatar
Névtelen Says....

Igen, szép szelíden valóban visszaalkul minden, ha hagyjuk, vagy akár segíthetjük is, magunk, vagy gyerekekkel, de az EU sem így gondolta, hanem nagy beruházásokkal. Előbb rombolást, aztán visszarendezést támogat. Mint egykor, amikor először estek neki folyóinknak. Akkor is támogatták...
Mindegy mit, csak tervezni és működni lehessen.

A soproni Rák-patak esetében is ez történik, már szeptember vége óta: az egész medret letarolták a városon belül (40-50 éves növényzetet!), és elkezdték szögletesre kotorni, majd kövekkel teleszórni, néhol betonozni is akarják. Most, egy 2002-es terv halogatása után. Ha már eddig megúszta a patak, már hagyhatták volna, de a projekt sürgős, 2012. júliusra be kell fejezni. Mi lesz még addig?
Kérünk biztatást, mit tehetünk az Élet érdekében? A hatóság nem akarja leállítani a beavatkozást, de az értő-érző embereknek és a sok kis állatnak-növénynek fáj.

Vásjuk válaszukat!
Köszönettel: Hárs Olivér
Castanea Környezetvédelmi Egyesület
castanea@castanea.hu

.
gravatar
Unknown Says....

A konkrét eset gyalázatosnak tűnik, bár a hátterét ennyi alapján nem ismerjük. Egyáltalán melyik patakról van szó? Mert a vizeink.hu-n utána lehet nézni, hogy ezt most miért kellett.

Meg azért ennél talán kicsit összetettebb a VKI. Az, hogy Magyarország hogyan valósítja meg a kitűzött célokat, tudtommal az országnak magánügye. Nem az eu-t védem, de ez nekem sokkal inkább arról szól, hogy valakik jó pénzért, mondvacsinált indokkal végezték el ezt a fairtást.

.
gravatar
unggor Says....

Utána lehet nézni, de nem ez a lényeg, mert elég sok helyen történik.

Leave A Reply