2013. aug. 24.

Barkács gleccser - vízvisszatartással

A visszahúzódó gleccserek megélhetésükben fenyegetik a kasmíri parasztokat. A gleccserek biztosították ugyanis a tenyészidőszakban a kiegyenlített vízellátást. Ami télen ráfagyott az év közben fokozatosan olvadt ki. Ha nincs gleccser, elfolyik a víz télen.
Amiről az Economist beszámolt az egy helyi vízmérnök formába öntött ötlete.
A télen lefolyó vizeket a domboldalakon megkanyargósítják, szétterítik amitől az lelassul és megfagy. Az eredmény vízvisszatartás útján létrehozott (víz)jégtartalékok, amelyek azután fokozatosan olvadnak ki és tudják táplálni a mezőgazdasági termelést. Eddig már egy tucat gleccsert fagyasztottak. A legnagyobb másfél kilóméter hosszú és két méter vastag.
A módszerről és a mérnökről, Chewang Norphelről több leírás is található.

http://www.scientificamerican.com/slideshow.cfm?id=artificial-glaciers-to-survive-global-warming  képanyaggal
http://www.india.youth-leader.org/2011/08/chewang-norphel-the-ice-man-of-ladakh/  videóval
http://www.rainwaterharvesting.org/methods/harvesters/norphel.htm
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1717149,00.html


  
Ahol viszont még van talaj ott ugyan ezen célból, hasonló vízkormányzási művelettel, meg lehet próbálkozni a víz talajban tartásával. (Ehhez már csak a talajt kell megvédeni a víz eróziójától, erre pedig fel lehet találni az erdőt.)
Ladakhban 50 mm az évi csapadék, a szűk völgyekbe lefolyó többlet vizet ezért eleve a megélhetés alapjának tekintik.

Eligazító

Rövid eligazítás arról, hogy mit és hol érdemes keresni a honlapon:

A lényeg: a kis vízkör:  A honlap alapszemlélete egy egységes természeti-társadalmi folyamat értelmezés, aminek a középpontjában a kis (vagy táji) víz-körforgás áll. Ez a folyamat a motorja, egy tájegység léptékében a természeti működés kiteljesedésének (teljesítményének), ami - végső soron - az ott elérhető életminőséget szabja meg. Ezt, a természet és társadalom-tudomány területeket átfogó összefüggésrendszert mutatjuk be, ahogy az számunkra (tapasztalataink és olvasmányaink alapján) egy egységes rendszert alkot. Ezt egy statikus struktúrába szerveztük:
Ezen túl van a honlap dinamikus része, ahol blog formában illesztünk be új tartalmakat.
Tudományos kirakós: Az újabb és újabb tudományos eredmények, hol alátámasztják, hol továbbgondolásra késztetik ezt, a kis víz-körforgás minőségén alapuló természeti-társadalmi értelmezési keretet. Ezeket a felbukkanó új eredményeket követjük nyomon és helyezzük az összefüggés-rendszerünkben, mint egy puzzle következő darabját.
Vízpolitika: Szakpolitikák formálják itthon és külföldön is a víz-erőforráson alapuló jólét fenntarthatóságát és elosztását. Próbáljuk nyomon követni a lényeges folyamatokat.
Budapest - 2013:
Vélemények: Néha kiírjuk magunkból a véleményünket víz és kapcsolódó ügyekben. 
Saját: A honlap készítőinek idevágó munkái, megjelenései
Facebook: Elindítottuk a Szelídvízország Facebook oldalt, ahol az új bejegyzésekről adunk hírt és eszmecserélünk róluk.

Elsősorban a 2013-as budapesti rekord árvíz utóéletéről a blog.hu-n is megjelenünk néhány írással