2010. dec. 10.

Az erdők hűtik a klímát

Egy következő, hosszú ideje hangoztatott "vélekedés" került összhangba a legújabb éghajlat modellezési eredményekkel. Vagy éppen fordítva?
A NASA legújabb éghajlat modellezési eredményei szerint, egy megduplázódó széndioxid koncentrációjú légkör körülményei között a növények növekedésével járó párologtatás hűtő hatása a szárazföldön - 0,6 Celsius fok negatív visszacsatolást eredményez. Nem hangzik soknak, de ha mellétesszük, hogy enélkül a hatás nélkül a melegedés 1,94 Celsius fok lenne, akkor mindjárt a melegedési hatás 30%-áról beszélünk, azért így már nem is annyira rossz.
A modellezés újdonsága, hogy tapasztalati eredmények alapján: a megnövekedő széndioxid mennyiség mellett a növények hatékonyabban használják a vizet és a tápanyagokat, mint a jelen körülmények között. Ez a "lefelé-szabályozás" - ahogy a cikk nevezi - és a hatására kialakuló nagyobb levél méretek idézik elő az ismertetett hatást. Sok kicsi sokra megy?
(részletesen a http://www.nasa.gov/topics/earth/features/cooling-plant-growth.html címen olvasható)

Ehhez már csak azt a kérdést érdemes hozzátenni, hogy vajon milyen hatása lenne ezekután, ha a tájhasználat értelmes alakításával a víz visszaforgatásával a rendelkezésre álló vízmennyiséget is megnövelnénk? Ahogy erről az egész honlapunk szól.

A kutatási jelentés mellett található animáció pedig kihagyhatatlan.