2010. okt. 15.

A Kilimandzsáró tetejének hava és a lábának erdői

Posted on 10/15/2010 by unggor

A Kilimandzsáró lábánál elterülő erdők az egyik forrása annak a pára tartalomnak, ami hegy tetején a hósapkát alkotja. A megfigyelések alapján ugyan nem lehet egyértelmű számszerű összefüggést felállítani a hósapka radikális összehúzódása és a hegy körül, a hegy lábánál bekövetkezett területhasználat váltás között, de „We can only claim that, because of the importance of the mountain surface in supplying moisture, it has the potential to do so.” ref
(Hevenyészett fordításban: Az eredmények alapján) csak azt állíthatjuk a hegy arculatának (borításának) fontossága alapján, amit a nedvesség biztosításában játszik, hogy meg van benne a potenciál, hogy ilyen hatást okozzon.
Óvatosan adagolt, körültekintő mondatok, nehogy valaki teljesen pontos adatok hiányában azt a következtetést vonja le, hogy a hósapka kizárólag a hegy körüli népességnövekedéssel járó erdőirtások, bozóttüzek és szántó formálás okán csökken. Természetesen ott van az El Nino és a általában a globális felmelegedés miatti szárazodás, de vajon mit számít a néhány emberöltő, amennyivel hamarabb tűnik majd el a környéknek életet adó vízutánpótlás. Ha egy helybélit kérdezel minden bizonnyal sokat.  
De a cikk lényege nem is ez, hanem annak a hatásnak a részletes bemutatása, amely során a hegyet körülvevő erdők által elpárologtatott víz légköri nedvességé alakulva a hegyet körülvevő mikro-légáramlásokkal felszáll, lecsapódik és ezáltal táplálja a hósapkát, majd elolvadva visszafolyik az erdőövezetbe.
Az erdők vízháztartásra gyakorolt hatását tárgyaló írások egy jelentős része az erdők vízfelvételét vízfogyasztásnak tekinti. Az erdőből kifolyó víztől való megkülönböztetésül ezt zöld áramlásnak (green flow-nak) hívják. Veszteségnek gondolják mivel - vélik -  a pára felemelkedik és elszáll. A Kilimandzsáró elfogyó havára irányuló nemzetközi tudományos érdeklődés, a modern technika eszközeivel tárt fel és mutatja be, hogy létezhetnek finom táji jellegzetességek, amelyek mégis helyben tartják az elillanni akaró párát.
Vajon mennyivel fontosabb lehet ez a hatás ha nem csak egy hegy”csúcs” környékéről egy középpont felé történő áramlásról lenne szó, hanem egy medencét körülölelő hegy gyűrű pára csapda hatásáról.
És vajon mekkora nemzetközi figyelem kellene, hogy felismerjük a számunkra releváns tudományos kérdéseket magunk körül, itt a medence alján ahová minden visszafolyik.

Tudósítások az elemzésről:

No Response to "A Kilimandzsáró tetejének hava és a lábának erdői"

Leave A Reply