2011. okt. 14.

Most már a tudósok szerint is hűt

Posted on 10/14/2011 by unggor


Egy újabb elem, amit józan ésszel nehéz másképp gondolni, de amikor a tudás dobozolódik kimarad a szemléletből és a számításokból. Pl mert nehéz mérni. De előbb-utóbb csak sikerül a vízkörforgás koherens elméletének minden elemét újra belátnunk.

Az erdők párologtatásának jótékony hatásairól részletesen már többször írtunk a honlapunkon, például itt, meg itt. A lokális hűtés jelentősége, hogy megakadályozza az alsó légrétegek felmelegedését. A hatás létrejöttében kulcsszerepe ebben az esetben is a víz visszatartásának van, vagyis a víztöbblet megőrzésének a vízhiányos időszakokra.

Ebben is az erdők a legjobbak, ezért fontosabb a szerepük az egyszerű szénmegkötésnél. Furcsa módon ezt a hatást mindeddig figyelmen kívül hagyták az éghajlat változásának vizslatói. De most itt az első színes-szagos tudományos kinézetű eredmény a Carnegie Institute for Science-től.

Az erdők hűtenek. Szövegben és animációsan a Youtube-on.

1 Response to "Most már a tudósok szerint is hűt"

.
gravatar
Unknown Says....

Azért itt nem arról van szó, hogy a Carnegie Institute for Science-nél feltalálták a spanyol viaszt, amit mellesleg minden parasztbácsi ismert a középkorban, csak a csőlátású tudósok eddig figyelmen kívül hagytak. Az idézett cikk épp azt írja, hogy a lokális hatás nem nagyon volt kérdéses, a vita inkább az erdők globális jelentőségén ment:
" New research from Carnegie’s Global Ecology department concludes that evaporated water helps cool the earth as a whole, not just the local area of evaporation, demonstrating that evaporation of water from trees and lakes could have a cooling effect on the entire atmosphere."

Elmondja a videó is, hogy nem a belátással volt a baj, hanem a tudományos igényű igazolással. Az éghajlati rendszer tele van pozitív és negatív visszacsatolásokkal, amiknek jelentőségét "józan ésszel" nem igazán lehet reálisan megítélni. A klímakutatás elég masszív, az egyik legnagyobb számítási igényű szakterület... A videóban is elhangzik, hogy a párologtatást összességében sokan pozitív (fűtő) visszacsatolásnak tartották, mivel a vízgőz a legerősebb üvegházhatású gáz - csak kicsi a tartózkodási ideje.

Valójában annyi történt, hogy a kutatók összeraktak egy elméletet (az erdők így-úgy globálisan hűtenek), amit modellszámításokkal teszteltek, és igazolódott.

Leave A Reply