2011. okt. 6.

Üdvözöllek babám az Anthropocénben

Posted on 10/06/2011 by unggor


A letűnt földtörténeti korok kutatói gondoltak egyet és az emberiség terra formáló tevékenységét vették górcső alá. És arra meglepő következtetésre jutottak, hogy röpke tevékenységünkkel bolygónk arculatán olyan változásokat hoztunk létre, amelyek kielégítik a földtörténeti korok elkülönítésére használt tudományos szempontrendszerük legtöbb indikátorát.

Viszlát Holocén! Üdvözüljük magunkat az Anthropocénben!


A cikk meghatározó állításai a felszín borítás átalakítására és az anyagáramlások jelentős módosítására utaltak. Legnagyobb jelentőségűnek a nitrogén ciklus felturbózása bizonyult, amelyet a múltszázad technológiai innovációja hozott meg. 

 Forrás: The Economist

Ez az a folyamat, ami a termő területté alakított földek termelékenységének nagymértékű fokozását tette lehetővé, bőven túl ezen területek természetes anyagáramlásból biztosítható produkciós képességénél. Ráadásul ez a folyamat nincs a fosszilis energiahordozókhoz kötve, Izlandon már használják a geotermális energiára alapozott változatát.

A jövő nagy kérdése, hogy tudjuk-e és hogyan szabályozni e felpörgetett anyagáramlásokat. Hiszen a nitrogén mellett, mint azt az éghajlat-változási magyarázatokból tudjuk a szén ciklust is sikerült jelentősen felpörgetni. A víz körforgásával viszont pont az ellenkezőjét sikerült elérni. A kis vízkörzést szép lassan lemerítjük, kimerítjük.

Vajon ez a szétszabályozás mennyiben járul hozzá ahhoz a jelenséghalmazhoz, amit éghajlatváltozásnak nevezünk? Lehet, hogy a szén leszabályozása téves (elmaradott, holocén kori reakció) és az egyetlen út előre a vízkörzés felpörgetése? Hely, víz, energia, szén és tápanyag van hozzá. Jelenleg pont abba öljük a még rendelkezésre álló energiáinkat, hogy ezeket az alkotóelemeket távol tartsuk egymástól.

No Response to "Üdvözöllek babám az Anthropocénben"

Leave A Reply