2011. nov. 28.

Kis Vízkör jelenség

Posted on 11/28/2011 by unggor

Az erdőkkel foglalkozó szakemberek előtt nem titok, hogy az erdő a lehullott csapadékból jelentős vizet visszatart, és kiegyensúlyozottan adja tovább, részben felszíni és felszín alatti pályákon, részben pedig a légkörbe (a Kis Vízkörbe) párologtatva vissza.

Ami ma még nincs eléggé benne a köztudatban: az erdő ezzel a visszapárologtatással segíti a víz tájban maradását: ez a víz hozzáadódik a légköri nedvességhez, és (jó esetben) a közelben újra felhő, majd csapadék válik belőle (szemben a vízfolyásokon keresztül a tengerbe ömlő vizekkel, melyek vagy visszatérnek a Nagy Vízkörön keresztül, vagy nem, az utóbbi évszázadok megnövekedett elvezetési aránya miatt sok esetben nem).

Fotónk a Börzsönyben készült, egy zápor után, és látszik rajta, ahogy az esőt visszatartó erdő visszaleheli a párát közvetlenül a felhőkbe. 

(A folyamat itt azért ilyen látványos, mert az eső után közvetlen készült, amikor a levegő még elég hideg ahhoz, hogy a napsütés energiájával elpárologtatott víz még viszonylag alacsonyan megközelítse harmatpontját, vagyis felhővé, vagy akár csapadékká váljon.)

1 Response to "Kis Vízkör jelenség"

Leave A Reply