2013. jún. 23.

Budapesten a Duna új korszakot nyitott

Posted on 6/23/2013 by unggor



Vasárnap este a Duna új időszakot nyitott. A tetőző vízszintet, szemben a korábbi évekkel, már nem a rakpart fala, hanem a kőkorlát tartotta távol a várostól.
A kőkorlát, ami üldögélésre tökéletes, de igazából dísz. Még a kőkorlát magasságának is van tartaléka, de a rekordárvíz előtti tartalék lefeleződött.

A probléma adott.
A statisztikák az előretekintésben nem sokat segítenek. És, bár lehetnek várakozásaink a hasonló árvizek előfordulási gyakoriságáról. A jelenlegit meghaladó árvíz kialakulása bekerült azok közé az események közé, amire fel kell készülni.
Ezen a vasárnap estén a rakpart, mint védmű számára lezárult egy korszak. Építésekor, 150 évvel ezelőtt előretekintettek, hogy milyen vízszintingadozást feltételeznek. A szakmai teljesítmény minőségét dícséri, hogy másfél évszázadra megfelelő megoldást alkottak.



Mi a döntési tere Budapest lakóinak?
A korábbi gyakorlat alapján egy kritikusan magas vízszintet a lefolyás lehetőségének javításával lehet elérni - praktikusan a lefolyás keresztmetszetének növelésével. Erre Budapestnek finoman szólva igen csak korlátozottak a lehetőségei.
A védművek, akár csak árvíz idejére felhúzott emelése, amellett, hogy borzasztóan drága, tovább korlátozza majd a város folyóhoz való hozzáférését, ami az élhetőség, a budapesti lét minőségének meghatározó eleme.
Vajon mennyit ér meg ez nekünk Budapestieknek? Sajnos, bárhogy ódzkodunk is tőle, meg kell tudnunk majd válaszolni a kérdést, mert a rakpart szintjét meghaladó vízmennyiség ideiglenes elhelyezésének  nem Budapesten, hanem a folyón feljebb kell megtalálnunk. És megegyeznünk róla.
A probléma nem kicsi, hanem nagy. Jó kérdés-feltevésekre van szükség. Ezen fogunk "hangosan" gondolkodni.



(Köszönet Zozinak a képekért)


No Response to "Budapesten a Duna új korszakot nyitott"

Leave A Reply