2014. márc. 9.

Meanderező égi áramlatok

Posted on 3/09/2014 by Gor

Az ezredforduló körüli közép-európai árvizek kapcsán már felmerült az északi félteke köráramlásának hatása. Pontosabban az áramlat megváltozása, amelynek során a nagy árvizeket megelőző időszakokban az egyenletes, a délkörívekkel párhuzamosan futó mintázat kanyargóssá válik.
Ez a jelenség volt a tárgya annak a vizsgálatnak is, amelyet az AAA-n mutattak be és az alábbi linken tudosított róla az Economist. A kutatás az Észak-Amerikát és a Brit szigeteket súlytó szélsőséges időjárási helyzetek kialakulásának okait vizsgálta.
A "jet-stream" - köráramlás kanyargóssá válását a jelen tudás alapján a pólus és a délebbi égövek eltérő ütemű melegedésével kötik össze, aminek hatására az áramlat a hőmérséklet különbség csökkenésének hatásárs úgy kezd el viselkedni, mint egy síkságra kilépő folyó - meanderezik.
A jelenség feltételezett következményei a "beragadó" légköri jelenségek kialakulása - szárazságok, hőhullámok, hideg hullámok vagy árvizek.
http://www.economist.com/news/science-and-technology/21596920-polar-warming-blame-americas-and-britains-bad-winter-weather-jet-set

1 Response to "Meanderező égi áramlatok"

Leave A Reply